Μα τι θυμήθηκε τώρα ύστερα από τόσον καιρό! Σηκώθηκε ανήσυχος από τον καναπέ και κατευθύνθηκε στο δωμάτιό του. Ήξερε τι ζιτούσε και πού να το βρει. Σε ένα συρτάρι του γραφείου του είχε κρυμμένο έναν φάκελο.

Είχε φθαρεί από τα χρόνια, αλλά κράταγε καλά το περιεχόμενό του. Μια ασπρόμαυρη φωτογραφία άλλης εποχής και ένα χειρόγραφο που είχε γράψει με τα ίδια του τα χέρια. Το χαρτί έκρυβε ένα αθώο νεανικό ποίημα χωρίς αφιέρωση. Είχε όμως επάνω του γραμμένη την ίδια ημερομηνία που είχε και η ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Το χαρτί με το ποίημα ήταν μισοκατεστραμμένο. Πόσα χρόνια ήταν φυλαγμένο! Κάποιες από τις λέξεις είχαν χαθεί μες τη δίπλωση του χαρτιού. Το κρατούσε σαν ιερό κειμήλιο και τα χέρια του τρέμανε. Τα μάτια του άρχισαν να νοτίζουν. Δεν έπρεπε να χαθεί το χαρτί. Άρχισε να αντιγράφει το ποίημα. Η τωρινή του γραφή, όμως, δεν έμοιαζε καθόλου με την πρότερη γραφή. Μαζί του γεράσανε και τα γράμματα. Έκρυψε τη φωτογραφία με το ποίημα στον κόρφο του. Ήξερε πού είναι η θέση τους. Στην καρδιά του! Ακούμπησε το αντίγραφο επάνω στο τραπεζάκι και αποκοιμήθηκε. Τα δάκρια του ογδοντάρη τρέχανε πάλι όπως και του δεκαεξάρη κάποτε.

Το όνειρο ζωντάνεψε, κι ας ήταν πάλι δάκρυ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ
www.pearakinthos.com
Σουλίου 4, Εξάρχεια, 106 78 Αθήνα Αττικής
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.      Τel: 2103300331

Διαθέσιμο: Εκδόσεις Σαββάλας

 


Ο Γιάννης Χαριτάντης, Πόντιος στη καταγωγή, μεγάλωσε στη Δράμα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κατόπιν ειδικεύτηκε στην Ηλεκτρονική. Για πολλά χρόνια υπηρέτησε ως καθηγητής Ηλεκτρονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο Οδός Ευξείνου Πόντου δημοσιεύτηκε το 2008. Στο βιβλίο αυτό αναδεικνύει τις αρετές, τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμικό πλούτο των προσφύγων Ποντίων, μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση.  

Το 2014 ακολούθησε η σειρά διηγημάτων του με τίτλο Στα μονοπάτια του νου και του κόσμου, όπου παρουσιάζονται εικόνες και προβληματισμοί της καθημερινής ζωής, όπως αυτές σχηματοποιούνται μέσα από τις διαδρομές της σκέψης, για να γίνουν, τελικώς, εικόνες του νου. Διηγήματά και πολιτικο-κοινωνικά άρθρα του βρίσκονται, επίσης, αναρτημένα και στο διαδίκτυο.  

 

Go to top

Enjoying our website? You can now show your support by shouting us a coffee

Amount