Χρύσανθος: Ο Αρχιερέας Εθνάρχης των Ποντίων

Ο ασίδομος Μητροπολίτης Τραπζεζούντας και μετέπειτα Αρχιπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ανήκει στη χορεία των αρχιερέων εκείνων της Ορθώδοξης Εκκλησίας και ξεχωρίζουν για το ήθος και προπαντός για τη μεγάλη τους προσφορά στην Εκκλησία και στο Έθνος.

Τύχη αγαθή προόρισε τον Χρύσανθο απο τα πρώτα κιόλας χρόνια της ιεροσύνης του, να συνδεθεί στενά με τον Ελληνισμό της Τραπζούντας ως νεαρός διάκονος στην αρχή και ως ποιμενάρχης αυτού αργότερα. Η δεκάχρονη σχεδόν ποιμαντορία σου συνέπεσε με την τελεταία φάση της τρισχιλιετούς ιστορικής πορείας του Ποντιακού Ελληνισμού που υπήρξε και η πιο τραγική φάση, η οποία οδήγησε τελικά στον ξεριζωμό του υπέροχου εκείνου Ελληνισμού απο την προαιώνια εθνική του εστία.

Το έργο χωρίζετα σε δύο μέρη. Στο πρώτο εξετάζεται η ζωή και η δράση του αρχιερέα, απο τα πρώτα παιδικά του χρόνια μέρι τον τραγικό ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού απο την εθνική του κοιτάδα, ενώ στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η πολυσχιδής εκκλησιαστική εθνική και επιστημονική προσφορά του, μέχρι την ημέρα που κλείνει ο βιολογικός κύκλος του εξέχοντος εκεένου ανδρός.
 
263 σελίδες
 
 

Related Articles

Recommended Reading

 bryer monuments    halo400